You are currently viewing Hogyan szervezz szabályosan napközis tábort?
napközis tábor

Hogyan szervezz szabályosan napközis tábort?

     A nyári napközis tábor a világ egyik legjobb találmánya. A gyerekek számára és neked is élménybomba, egyúttal próbatétel. Millió dologra kell figyelned, ráadásul nem csak a gyerekeknek, hanem egyes törvényi előírásoknak is meg kell felelned. Igyekeztem cikkemben összefoglalni a tudnivalókat, teendőket, hogy jogilag minden téren kifogástalan és remek napközis tábort szervezhess.

     Szögezzük le, hogy a vakáció áldás és egyben átok is. A szülőknek, akiknek nap közben nincs hova lepasszolni a gyereket, mindenképpen utóbbi…
     Azt is kijelenthetjük, hogy az iskolás gyerekek napközbeni felügyeletének biztosítása az önkormányzatok feladata. Azonban az már a szülőé, hogy még a nyári szünet előtt ezirányú igényét a jegyzőnek bejelentse, és ha az önkormányzati kincstár üresen kong, akkor a szülő sajnos nem ússza meg térítési díj nélkül.

Tábori jogszabályok

     A hatályos jogszabályok szerint a 6-18 év közötti korosztály táboroztatása, szervezett foglalkoztatása nem történhet szívességből, és „mutyiban” sem ajánlott a kivitelezés.
     A táboroztatás ugyanis bejelentésköteles.

     A bejelentést a tábornyitás előtt minimum 6 héttel kell a szervezőnek megejtenie formanyomtatványon, és a tábor helye szerint illetékes szervhez benyújtani – általában a járási népegészségügyi intézetnél.

     A közegészségügyi követelményekkel is számolnod kell, részletesen elolvashatod a 37/2007. (VII. 23.) EüM-SZMM együttes rendeletben.

     A következő, 12/1991. (V.18) NM rendelete felsorolja, hogy az egyes táborokhoz mely feltételeknek kell megfelelni.

Letölthető szülői nyilatkozat táborozáshoz

     A szülőktől, gondviselőktől kérj a táborozást megelőző négy napon belüli nyilatkozatot, mely a gyerek aktuális egészségi állapotáról informál. Korábban orvosi igazolás kellett az általános állapotról, szerencsére ezt a rendeletet kukázták.
A nyilatkozat letölthető innen.

      A nyomtatványt neked kell rendelkezésre bocsájtani, és a szülő adja le legkésőbb akkor, amikor a gyerek először a táborba érkezik. Ezeket a tájékoztatókat ne vidd haza, tartasd ott, ahol a napközis tábor működik, ugyanis bármikor ellenőrizhetnek.

     Ha a tábor ideje alatt bármilyen betegség, tünet jelentkezik, akkor a szülő, illetve a táborvezető jogosult, sőt, köteles egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni.

     Kérj a krónikus betegségekről, kezelésükről, különleges étrendről (allergia, asztma, diabetes, egyéb speciális betegségek, állapotok) pontos útmutatót a szülőktől írásban, ne feledkezz meg a használati utasításról sem.

Ha pedig szeretném a napközibe egy szuper gyerekprogramot, bábszínházat vagy élményjátékot, ugrálóvárat, válogass kedvedre ajánlataink közül!